22/11/07

49 λέξεις για το χιόνι...

Μπορεί να έπαιζε η εθνική, αλλά ο εξάντας στη ΝΕΤ έκανε και πάλι το θαύμα του. Το χτεσινό επεισόδιο πραγματευόταν την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στη ζωή των Ινουίτ, των 80.000 κατοίκων της Γροιλανδίας. (Είναι οι γνωστοί Εσκιμώοι, αλλά το θεωρούν προσβολή να τους αποκαλούμε έτσι γιατί escimo σε μια αρχαία διάλεκτο τους σημαίνει "αυτός που καταβροχθίζει ωμό κρέας")
Επιστρέφοντας στα περί αλλαγής του κλίματος, οι πάγοι λιώνουν, οι φάλαινες ανεβαίνουν πιο ψηλά (γεωγραφικά) αφού οι θάλασσες δεν είναι τόσο κρύες, τα ψάρια λιγοστεύουν, οι φώκιες εξαφανίζονται και η ζωή τους αλλάζει... Οι πετρελαϊκές εταιρίες υπογράφουν συμφωνίες για να ερευνήσουν για κοιτάσματα πετρελαίου. Από τη μια πλευρά, αυτοί που θέλουν την "ανάπτυξη" του τόπου (πετρέλαια -> λεφτά -> ανεξαρτησία από Δανία -> πρόοδος) και από την άλλη αυτοί που δεν θέλουν να καταστρέψουν ότι υπάρχει γύρω τους για να βγάλουν χρήματα και να "ελευθερωθούν". Όπως χαρακτηριστικά είπε εκπρόσωπος των δεύτερων "Δεν θέλω να πουλήσω τη ζωή μου και το φυσικό περιβάλλον, για να αποκτήσω μια ελευθερία που δεν θα έχω που να τη ζήσω" (ή κάπως έτσι).

Για όσους ενδιαφέρονται: Επίσημη ιστοσελίδα του Εξάντα
Ανεπίσημα, τα Επεισόδια του Εξάντα (κατεβείτε, είναι αλφαβητικά)

ΥΓ. Μπράβο και στην Εθνική...Τα αυτογκόλ πάντως έχουν περισσότερη πλάκα!

2 σχόλια:

Filotas είπε...

Το ντοκιμαντέρ του εξάντα θα προβληθεί στο υπόγειο στο ΤΕΙ μεσα στο Δεκέμβρη. Να έρθεις να το δεις και να γνωριστούμε καλα?
Καλημέρες!:)

Pauline είπε...

Καλημέρα στις 4 το πρωί?? :Ρ Λέω να πάω αύριο στο delicatessen,δεν το έχω δει. Καλημέρα και σε σένα!
P.S. Λέω να βρεθούμε στην Πονειρούπολη,να σε πάω βόλτα στα σπιτάκια!!!:ΡΡΡΡΡΡ :)