9/11/07

Εξάρτηση


Από τα Νέα (www.tanea.gr):
Χωρίς Ίντερνετ για περίπου επτά ώρες έμεινε χθες από το πρωί η μισή Ελλάδα, λόγω των μεγάλων καλωδιακών βλαβών που προκλήθηκαν στο δίκτυο του Οργανισμού στη Βοιωτία και την Κορινθία.
Σύμφωνα με τον ΟΤΕ, και στις δύο περιοχές κόπηκαν καλώδια οπτικών ινών από τον κεντρικό δακτύλιο που διέρχεται όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα χιλιάδες χρήστες να μην μπορούν να συνδεθούν με το διεθνές Ίντερνετ. Εκτός αυτού, το πρόβλημα επηρέασε και τις ταχύτητες παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ από τους εναλλακτικούς παρόχους, που εξυπηρετούνται μέσω της υποδομής τού ΟΤΕ.
Συνεργεία του ΟΤΕ όλη τη μέρα χθες κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες και κατάφεραν τελικά να αποκαταστήσουν τις βλάβες αυτές αργά το απόγευμα.
Τα προβλήματα στο Ίντερνετ- επηρέασαν και το κέντρο της Αθήνας- προκάλεσαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί εργολάβοι που έκοψαν τον ίδιο οπτικό δακτύλιο του ΟΤΕ στο Κάστρο Βοιωτίας και στο Χιλιομόδι Κορινθίας.
Όπως επισημαίνουν τεχνικοί του ΟΤΕ, το μπλακάουτ στο Διαδίκτυο ήταν αναπόφευκτο, καθώς κόπηκε όχι μόνο ο κύριος αλλά και ο εναλλακτικός οπτικός δακτύλιος (κύρια και εναλλακτική όδευση) του ΟΤΕ, που διατρέχει την Ελλάδα από τον Νότο ώς τον Βορρά!
Σύμφωνα με τους τεχνικούς, στο Κάστρο Βοιωτίας το καλώδιο κόπηκε εξαιτίας έργων οδοποιίας που κατασκευάζονται στην περιοχή. Στο Χιλιομόδι Κορινθίας το καλώδιο κόπηκε κατά τη διάρκεια εργασιών εργολάβου του ΟΤΕ, στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει άλλο καλώδιο οπτικών ινών, που είχε καεί εξωτερικά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. «Αντί να γίνει το λεγόμενο μπαϊπάς και να βγει το καμένο κομμάτι, αφού προηγουμένως τοποθετηθεί το νέο, στη διάρκεια εγκατάστασης της νέας οπτικής ίνας κόπηκε το καλώδιο της παλαιάς, που είχε θερμανθεί από τη φωτιά», λέει τεχνικός του ΟΤΕ.
«Μία στις χίλιες γίνεται»
«Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σπάνιο, να κοπεί ταυτόχρονα ο κεντρικός δακτύλιος σε δύο διαφορετικά σημεία της χώρας, για διαφορετικούς λόγους. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο μία φορά στις χίλιες», επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου των τεχνικών του ΟΤΕ κ. Β. Λάμπρου.
Πάνω από 20 τεχνικοί του ΟΤΕ βρέθηκαν αμέσως στα σημεία αυτά, ξεκινώντας το δύσκολο έργο της αποκατάστασης. Σύμφωνα με τους τεχνικούς, η αποκατάσταση των οπτικών ινών είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς απαιτείται η συνένωση χιλιάδων «ζευγαριών» καλωδίων. Πρόκειται για πολύ λεπτά καλώδια, τα οποία για να επανασυνδεθούν σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται μεγεθυντικός φακός! Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία όλο αυτό το διάστημα έμεινε εκτός Διαδικτύου. Χιλιάδες συνδρομητές, τόσο του ΟΤΕ όσο και των άλλων παρόχων, έως αργά το βράδυ δεν είχαν την παραμικρή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραλύσει κάθε επικοινωνία όχι μόνο των ιδιωτών αλλά και υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ δεν μπορούσε να πραγματοποιηθούν εμπορικές και επιχειρηματικές συναλλαγές (ΑΤΜ, Ιnternet banking, Ιnternet protocol κ.λπ.)


Είμαστε λοιπόν και επίσημα εξαρτημένοι! Κόβεται το internet,παραλύει η χώρα. Δεν μπορείς να γράψεις στο blog, δεν μπορείς να πληρώσεις την εφορία, αν έχεις ξεμείνει από λεφτά την πάτησες...Σε 14 εκ. € υπολογίζονται οι ζημιές των επιχειρήσεων γι'αυτές τις 7 ώρες. Είναι τρομακτικό. Αν δεν είχα απίστευτη δουλειά (που δεν χρειαζόταν internet) στο γραφείο χτες, θα είχα βιώσει κι εγώ αυτή την απώλεια στο πετσί μου...Ξέρω άτομα που εδώ και κάποια χρόνια παθαίνουν στερητικό σύνδρομο αν χαλάσει/ξεχάσουν/πέσει η μπαταρία από το κινητό τους. Φαντάζομαι τα παιδιά της επόμενης γενιάς (έννοια που σηκώνει τεράστια συζήτηση) καλωδιωμένα 24/7 με μικροσκοπικές οθόνες στα ρολόγια τους (κάτι σαν τον Ιππότη της Ασφάλτου στον 21ο αιώνα) να μαζεύονται όχι στα πιο "in" μαγαζιά αλλά στα σημεία με το δυνατότερο σήμα...

Είναι πρωί ακόμα, ο καφές δεν έχει ενεργήσει στο νευρικό μου σύστημα κι εγώ παραληρώ...Ε ρε κέφια!!! Άντε και καλό σαββατοκύριακο!!

1 σχόλιο:

Filotas είπε...

Βουρλουμιές Pauline!...